Džem od šljiva

Džem od šljiva je klasik slatke zimnice, nezaobilazni stanovnik hrvatskih smočnica... Bilo da ga volite u bakinim buhtlama ili samo na kruhu u zimsko jutro uz topli čaj, domaći džem od šljiva je nešto oko čije se pripreme vrijedi potruditi...Sastojci

10 kg zrelih šljiva

Najbolje je koristiti bistrice ili čačanke, to su manje plave šljive sa žuto-crvenim mesom. Možete koristiti i druge tipove šljiva, ali kvaliteta i boja pekmeza neće biti ista.

smeđi šećer ili šećer od šećerne trske
Ako su šljive vrlo slatke nije ni potrebno stavljati šećer, ili ga stavite prema vlastitom ukusu. Manju količinu šećera je svakako dobro staviti radi duljeg održanja džema

sok od 2 organski uzgojena limuna
Ako nemate limun možete koristiti i limunsku kiselinu (dvije čajne žličice)

1 dcl ruma
Ukoliko vam ne odgovara miris ruma možete upotrijebiti konjak ili dobru domaću šljivovu rakiju


1

Očistite i operite šljive, odstranite peteljke. Šljive treba vrlo kratko prokuhati u posudi do pola napunjenoj vodom da bi se lakše gulile. Zakuhajte vodu u posudi, a zatim stavite šljive i prokuhajte ih dok voda ne počne ponovno ključati. Ocijedite ih i odložite u posudu. Sok koji se icjedi iz njih sačuvajte, kasnije ćete ga trebati.

2

Prokuhajte sve šljive i pričekajte dok se ne ohlade toliko da ih možete primiti. Vodu u kojoj su se kuhale šljive bacite. Odstranite i bacite košticu. Ogulite šljive, a kožice odložite u posebnu posudu. Svaku oguljenu količinu šljiva poprskajte sokom limuna ili posipajte s malo limunske kiseline da spriječite promjenu boje.

3

Kušajte šljive i ako nisu dovoljno slatke dodajte šećer. Šećer možete dodavati dok se šljive peku u pećnici i kasnije do pola kuhanja u loncu. Stavite šljive u pleh i pecite ih u pećnici na 200°C oko sat i pol. Šljive se moraju povremeno promiješati. Smjesa u plehu mora biti gusta, ali ne pregusta zbog toga što će se kasnije kuhati u loncu, a i nepoželjno je da se raspadnu već da ostanu komadići.

4

Dok se šljive peku prokuhajte kožice od šljiva na niskoj do srednjoj temperaturi. Prema potrebi dodajemo sok koji se je iscjedio iz prokuhanih šljiva. Ako nemate dovoljno soka možete dodati malo vode. Kuhamo 20 - 30 minuta i onda propasiramo kroz sito tako da ostane samo gusta crveno plava tekućina bogata pektinom koji će zgusnuti džem.

5

Izvadite šljive iz pećnice i pomiješajte s protisnutom tekućinom od kuhanja kožica. Prebacite u lonac i stavite kuhati na laganu vatru. Pekmez se kuha stalno miješajući oko pola sata do sat vremena, odnosno dok se dovoljno ne zgusne. Pet minuta prije kraja kuhanja dodati rum i dobro ga umiješati.

6

Još vrući džem punite u dobro oprane, sterilizirane staklenke. Staklenke se odmah nakon punjenja zatvaraju navojnim poklopcem ili celofanom.Izbor iz rubrike:
Gastro

Turovac u bijelom umaku

Turovac se može pripremati na brojne načine, ali ako želite pripremiti brz, jednostavan i lako probavljiv prilog koji se dobro slaže sa svakom vrstom mesa, ili poslužiti lagani bezmesni obrok s malo kalorija onda je turovac u bijelom umaku pravi izbor... Više »

Džem od šljiva

Džem od šljiva je klasik slatke zimnice, nezaobilazni stanovnik hrvatskih smočnica... Bilo da ga volite u bakinim buhtlama ili samo na kruhu u zimsko jutro uz topli čaj, domaći džem od šljiva je nešto oko čije se pripreme vrijedi potruditi...
Više »

Koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Iako je beosjećajna EU birokracija uspjela nametnuti svoje viđenje toga što je džem, pekmez ili marmelada, za većinu hrvatskih građana jedino pravilno je povijesno značenje ovih naziva na način kako se je stoljećima upotrebljavalo na našim prostorima... Više »

Leksikon

Džem. U tradicionalnoj upotrebi u hrvatskom jeziku riječ džem označava prerađevinu od voća... Više »

Marmelada. U tradicionalnoj upotrebi u hrvatskom jeziku riječ marmelada označava prerađevinu od voća... Više »

Vinska ruža (lat. Rosa rugibinosa) divlja je ruža nešto manje ukusnog šipka, ali omiljena za uzgoj na okućnicama jer listovi ove ruže imaju... Više »