Kupnja namirnica za zimnicu

Kvalitetne i dobro odabrane namirnice za uspješnu pripremu zimnice često su važnije i od samog načina na koji ih spremamo. Održivost i dobar okus uvelike ovise o pravilnom odabiru namirnica.Rajčica

Kupite rajčicu koja je zrela, ujednačene jarke boje, ali ne premekana. Premekana rajčica raspadat će vam se u ruci kod guljenja kože, nedovoljno zrelim rajčicama koža se teško odvaja.

Paprika

U receptima se obično navodi rog paprika (iako se rijetko nađe kod nas u ponudi, prodavači pod nazivom rog paprika uglavnom prodaju papriku vrste kapija). Probao sam ajvar izrađen i od drugih vrsta crvenih paprika i nije bilo značajne razlike u okusu. Uglavnom, kupite crvenu papriku nalik na rog. Kod kupnje obratite pažnju da paprika bude „zdrava“, odnosno da nema oštećenja, rupica od insekata, udaraca, mekanih dijelova. Čišćenje će vam olakšati ako je ravna, bez zavijutaka i naborane površine. Ukoliko možete izbjegnite kupnju paprike pakirane u vrećama, prodavači je obično pakiraju tako da izvana u vidljivom dijelu slože najljepše dobre primjerke, a u sredini vreće oštećene. Ukoliko kupujete u kašeti, gurnite ruku i pogledajte kakva je paprika pri dnu. Paprika treba biti mesnata, uzmite je u ruku i „vagnite“. Ako to učinite na više mjesta i sami ćete primijetiti da su neke paprike teže od drugih, upravo takve su najbolje za ljuticu i ajvar.

Patliđan

Za pripremu ajvara kod patliđana ne vrijedi zlatno pravilo "što mlađi i sitniji to bolji". Budući da se po ovom receptu uklanjaju i koštice iz patliđana, priprema će vam biti olakšana ako kupite krupnije primjerke. Istina, standardni ljubičasti patliđani su obično gorki, a kod starijih primjeraka to može biti više izraženo, ali to ćete lako izbjeći ako kupite starinske sorte koje nisu gorke: Rosa bianca (toplo preporučam) ili Listada de Gandia.
Ali kod kupovine patlidžana za kiseljenje svakako trebamo primjeniti gore navedeno zlatno pravilo, što su mladji patlidžani imaju sitnije koštice i manje spužvastu strukturu što će nam biti vrlo bitno kod iscjeđivanja tekućine. Za kiseljenje svakako preporučamo starinsku sortu dugački plavi koja se ponekad na tržištu nalazi pod nazivima 'kineski' ili 'azijski' patlidžan. Ako ne možete nabaviti ovu sortu mlađi primjerci sorte Listada de Gandia mogu poslužiti kao dobra zamjena.

Ocat

U trgovinama možete kupiti standardan alkoholni 9%-tni ocat ili 5%-tni za zimnicu. U receptu je korišten 9%-tni, ako imate 5%-tni udvostručite količinu. Ukoliko želite upotrijebiti vinski ocat ili kvasinu obratite pažnju na činjenicu da su oni imaju manju koncentraciju, obično oko 6%.

Ulje

Uglavnom koristimo suncokretovo ulje, jer se po usmenom predanju ajvar pripremljen s repičinim ili sojinim uljem lakše kvari. Nisam provjeravao je li ta tvrdnja točna.Izbor iz rubrike:
Gastro

Turovac u bijelom umaku

Turovac se može pripremati na brojne načine, ali ako želite pripremiti brz, jednostavan i lako probavljiv prilog koji se dobro slaže sa svakom vrstom mesa, ili poslužiti lagani bezmesni obrok s malo kalorija onda je turovac u bijelom umaku pravi izbor... Više »

Džem od šljiva

Džem od šljiva je klasik slatke zimnice, nezaobilazni stanovnik hrvatskih smočnica... Bilo da ga volite u bakinim buhtlama ili samo na kruhu u zimsko jutro uz topli čaj, domaći džem od šljiva je nešto oko čije se pripreme vrijedi potruditi...
Više »

Koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Iako je beosjećajna EU birokracija uspjela nametnuti svoje viđenje toga što je džem, pekmez ili marmelada, za većinu hrvatskih građana jedino pravilno je povijesno značenje ovih naziva na način kako se je stoljećima upotrebljavalo na našim prostorima... Više »

Leksikon

Britanski 'ratni' sirup. Sirup od šipka koji se je proizvodio u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata i spasio zdravlje djece mnogo djece... Više »

Marmelada. U tradicionalnoj upotrebi u hrvatskom jeziku riječ marmelada označava prerađevinu od voća... Više »

Skovilova ljestvica ili skala - ljestvica kojom se označava ljutina paprike prema sadržaju kapsicaina... Više »