Priprema staklenki za zimnicu

Danas se za pospremu zimnice uglavnom koriste staklenke s navojnim poklopcem. Pridržavajte se uputa proizvođača, ali ako ih nemate važe osnovna pravila...Staklenke temeljito operite deterdžentom i isperite toplom vodom. Još vlažne staklenke posložite otvorom prema dolje u tepsiju na čije ste dno prostrli čistu kuhinjsku krpu. Vlaga u staklenkama dodatno će poboljšati sterilizaciju. Stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 150°C na 10-15 minuta. Izvadite ih iz pećnice i odmah okrenite s otvorom prema gore da ispari eventualno preostala vlaga.
OPREZ: vruće staklenke mogu izazvati teške opekline, nikad ih ne primajte golom rukom, koristite kuhinjsku rukavicu za prihvaćanje ili nekoliko puta presavijenu suhu prirodnu tkaninu.

Poklopce možete sterilizirati isti način, ali kraće ih držite u pećnici da se ne otopi gumica s unutrašnje strane.

Staklenke možete zatvoriti celofanom, kako su to uspješno radile naše bake.Izbor iz rubrike:
Gastro

Turovac u bijelom umaku

Turovac se može pripremati na brojne načine, ali ako želite pripremiti brz, jednostavan i lako probavljiv prilog koji se dobro slaže sa svakom vrstom mesa, ili poslužiti lagani bezmesni obrok s malo kalorija onda je turovac u bijelom umaku pravi izbor... Više »

Džem od šljiva

Džem od šljiva je klasik slatke zimnice, nezaobilazni stanovnik hrvatskih smočnica... Bilo da ga volite u bakinim buhtlama ili samo na kruhu u zimsko jutro uz topli čaj, domaći džem od šljiva je nešto oko čije se pripreme vrijedi potruditi...
Više »

Koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Iako je beosjećajna EU birokracija uspjela nametnuti svoje viđenje toga što je džem, pekmez ili marmelada, za većinu hrvatskih građana jedino pravilno je povijesno značenje ovih naziva na način kako se je stoljećima upotrebljavalo na našim prostorima... Više »

Leksikon

Britanski 'ratni' sirup. Sirup od šipka koji se je proizvodio u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata i spasio zdravlje djece mnogo djece... Više »

Pekmez. U tradicionalnoj upotrebi u hrvatskom jeziku riječ pekmez označava prerađevinu od voća... Više »

Vinska ruža (lat. Rosa rugibinosa) divlja je ruža nešto manje ukusnog šipka, ali omiljena za uzgoj na okućnicama jer listovi ove ruže imaju... Više »