Armenski krastavac

Ova zanimljiva vrsta povrća u ranoj fazi zrenja okusom i izgledom liči na krastavac i upotrebljava se kao krastavac. Opće je prihvaćeno mišljenje da se po okusu svrstava u najbolje krastavce. Posebno ga vole osobe koje teško probavljaju obične krastavce. Kora nema gorčine pa je nije potrebno guliti prije pripreme. U zrelom stanju konzumiramo ga kao vrlo ukusnu dinju.

Armenski krastavac

Botaničko ime
Cucumis melo var. flexuosus
Druga imena
zmijoliki krastavac, armenska dinja
Strani nazivi
eng. Armenian cucumber, yard-long cucumber, snake cucumber
FOTO: _e.t, on Flickr

Opis. Armenski krastavac botanički je dinja iz roda Cucumis porodice Cucurbitaceae, ali okusom i oblikom liči krastavcu. U ranoj fazi zriobe plod je, ovisno o sorti, blijedozelene do tamnozelene boje, okusom je krastavac i u kulinarstvu se uglavnom upotrebljava kao krastavac. U kasnoj fazi zriobe plod dobija žuću boju i okus dinje i koristi se kao dinja.
Ova zanimljiva vrsta 'krastavca' ne postaje gorka ni za vrijeme sušnih razdoblja. Može narasti i do 70 cm, ali najizraženiji okus ima pri dužini od 30-40 cm.

Armenski krastavac Uzgoj uz mrežu. Na fotografiji se vidi da se vitice teško prihvaćaju uz tanku žičanu (mrežastu) podlogu.
FOTO: prirodna-hrana.info

Kulinarska uporaba. Upotrebljava se kao obični krastavac, svjež ili se može kiseliti. U zrelom stanju konzumiramo ga kao dinju. Kora nema gorčine pa je nije potrebno guliti prije pripreme. Vrlo je često mišljenje da se po okusu svrstava u ukusnije krastavce. Posebno ga vole osobe koje teško probavljaju obične krastavce ili imaju neugodne osjete nakon konzumiranja običnih krastavaca.

Uzgoj. Sjetva se vrši direktno na mjesto rasta od kraja travnja do lipnja. Može se uzgajati iz presadnica, ali iz vlastitog iskustva znam da takve biljke kasnije nešto sporije napreduju, manje su otporne na bolesti i daju nešto slabiji rod od onih iz direktne sjetve. Koristi od uzgoja iz presadnica možete imati ako vam inače puževi ili ptice pojedu mlade biljčice (jako vole krastavce). Sjetvu za presadnice vršimo u zasebne posudice ili kontejnere, 3-4 tjedna prije planiranog roka presađivanja. Nakon nicanja mlade presadnice potrebno je presiliti na hladnije mjesto kako bismo izbjegli prebrzi početni rast i naglo izduljivanje stabljike, takve su biljke kasnije krhke i vrlo osjetljive na vjetrolom.

Armenski krastavacCvijet armenskog krastavca | FOTO: prirodna-hrana.info

Za rast preferira sunčanu poziciju i dobro pognojeno tlo. Iako relativno dobro podnosi sušu, za sušnijih perioda bit će ga potrebno redovito zalijevati kao i svaku drugu vrstu krastavaca. Uspjeva dobro i na tlu i uz potporanj, uzgoj uz potporanj daje nešto ravnije plodove. Iako posjeduje jake i duge vitice za prihvaćanje nije izrazito dobar penjač, vitice se teško opliću oko tankih potpornja, kod uzgoja uz mrežu morat ćete mu povremeno pomoći upletanjem mladih izbojaka u oka mreže ili privezivanjem.


ARMENSKI KRASTAVAC

Sadnice povrća, začinskih i ljekovitih biljaka
www.sadnice.eu


MEKSIČKI KRASTAVAC

Sadnice povrća, začinskih i ljekovitih biljaka
www.sadnice.eu