Rajček (tomatillo)

PODIJELITE OVU STRANICU

Zeleni rajček

Opis. Rajček (tomatiljo, tomatillo) je plodovito povrće iz roda mjehurica (Physalis) porodice pomoćnica (Solanaceae). Daleki je srodnik svima dobro poznate rajčice i blizak srodnik biljke Physalis peruviana čiji se plodovi kod nas na tržištu mogu naći kao egzotično voće pod nazivom peruanska jagoda. Porijeklo vuče iz Meksika, ali uzgaja se u cijeloj Latinskoj Americi gdje je i danas najvažniji sastojak nadaleko poznatih latinoameričkih šalši.

Ljubičasti rajčekLjubičasti rajček | FOTO: prirodna-hrana.info

Plod rajčeka omotan je nejestivom košuljicom koja je isprva zelena i čini potpuno zatvoren lampion. Rastom ploda košuljica puca, suši se, mijenja boju u nijanse smeđe i poprima strukturu sličnu papiru. Kad se odstrani košiljica plod je najčešće blago ljepljiv, ali ljepljiva se ovojnica lako odstranjuje vodom ili trljanjem. Varijeteti se uglavnom razlikuju u boji ploda (zeleni, žuti, crvenkasti i ljubičasti), rjeđe u veličini samog ploda. Žuti i zeleni varijeteti se su kiselijeg okusa i češće se upotrebljavaju za pripremu jela, dok su tamniji, crvenkasto i ljubičasto obojeni, nešto slađi i cjenjeniji za konzumaciju u sirovom stanju i uporabu poput voća (za pripremu želea, džemova i slastica). Rajček ima visok sadržaj pektina.

Zanimljivosti. Originalno astečko ime za rajček je tomate, dok su današnju rajčicu nazivali jitomate. Dolaskom rajčice u Europu zbog pojednostavljenja izgovora naziv se pojednostavio u tomate i izvedenice tog naziva ukorijenile su u velikom broju europskih jezika. U dijelovima Meksika i danas se pod tomate podrazumijeva rajček, a ne rajčica. Zbog neznanja i istozvučnog pandana u engleskom jeziku, u receptima za latinoamerička jela temeljna namirnica često je poglešno prevedena i umjesto rajčeka navodi se rajčica.

Rajček cvijet tomatillo flowerCvijet | FOTO: prirodna-hrana.info

Kulinarska primjena. Može se koristiti u pripremi različitih jela, ali osnovna upotreba rajčeka u kulinarstvu je u pripremi, po mnogima najukusnijih šalši, umaka, marinada i juha. U pravilu u velikom broju jela može zamijeniti rajčicu i dati jelu specifičan i osebujan okus. Ako u kuharicama ili na internetu potražite recepte za pripremu jela s rajčekom ona su većinom iz latinoameričke kuhinje i u pravilu se gotovo uvijek pripremaju s dodatkom velike količine nasjeckanih svježih listića korijandera (Coriandrum sativum). U engleskom i španjolskom jeziku svježi se korijander navodi kao cilantro.


SADNICE RAJČEKA

Rezervirajte svoje sadnice rajčeka na vrijeme. U ponudi su i zeleni i ljubičasti

Primamo predbilježbe za sadnice povrća, začinskih i ljekovitih biljaka

www.sadnice.eu

Budite oprezni, za razliku od sušenih sjemenki korijandera koje su većini od nas poznat začin ugodnog mirisa i arome bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti pripremu nekih suhomesnatih proizvoda, svježi korijander ima izrazito intenzivan i za većinu stanovnika naših krajeva neprihvatljiv, čak i gadljiv miris. Okusi su naravno stvar navike, meksička i indijska kuhinja su gotovo nezamislive bez ovog začina, možda ćete nakon nekoliko konzumiranja svježeg korijandera i vi prihvatiti njegov miris i okus (što ja još nisam uspio), ali ako ga prvi put dodajete u hranu količinu smanjite na 1/4 navedene u receptu, ili još manje. I svakako ga prije dodavanja pomirišite i kušajte da biste bili sigurni. Budite kreativni, razni drugi začini koje i inače koristite u vašoj kuhinji učinit će jela s rajčekom vrlo ukusnim.

Uzgoj. Rajček vrlo dobro uspjeva u našem podneblju. Uzgajajte ga kao rajčicu, sva osnovna pravila za uzgoj i njegu rajčice možemo primjeniti na njega. Obratite pozornost jedino na činjenicu da je za oplodnju potrebno imati posađeno barem dvije ili više biljaka, jedan grm ne može dati plod.

Rajček se uzgaja iz presadnica: posijte sjeme u klijalište u ožujku i držite na toplom mjestu dok biljke ne dostignu visinu od 4-5 cm. Presadite ih u zasebne posudice, preporučivo promjera većeg od 8 cm, i dalje uzgajajte na svjetlom mjestu i sniženoj temperaturi s dnevno-noćnim kolebanjima. Previsoka ili ujednačena temperatura u ovoj fazi potaknut će biljke na prebz rast s izduljenim i krhkim stabljikama i odbacivanjem donjih listova. Presadnja na konačno mjesto rasta vrši se krajem travnja ili u svibnju, nakon prestanka opasnosti od kasnih mrazerva.
Ukoliko nemate prikladne uvjete za uzgoj presadnica, sigurnija opcija je da kupite već uzgojene mlade biljke u lončanicama i posadite ih u vrt. Preporučeni razmak između pojedinih biljaka je 80-100 cm, rajček ima bujan rast i rado raste u širinu s povijanjem bočnih grana do tla i stvaranjem novog korijenovog izboja.

-

Botaničko ime
Physalis ixocarpa, Physalis philadelphica
Druga imena
ljuskava rajčica, meksička rajčica, tomatiljo
Strani nazivi
eng. husk tomato, jamberry, husk cherry, Mexican tomato
njem. Die Tomatillo
španj. tomate, tomate de cáscara, tomate de fresadilla, tomate milpero, tomate verde, tomatillo
FOTO: Daderot [CC0] iz Wikimedia Commons