Bob

Iako je u nekim zemljama bob vrlo popularno povrće i na policama trgovina sjemenskim materijalom može se u ponudi pronaći i dvadesetak različitih sorti, u Hrvatskoj se mogu uzgaja samo jedna do dvije sorte. Prilikom izbora sorte trebalo bi obratiti pažnju na namjenu i vrstu uzgoja, pojedine sorte pogodnije su za zamrzavanje, neke imaju niži rast ili su pak otpornije na niske ili visoke temperature.

Imperial greenImperial Green Longpod

Imeprial Green Longpod vrsta je boba dugih mahuna, dostižu dužinu i tridesetak centimetara koja sadrže do devet zeleno obojenih krupnih zrna. Ukusan je za konzumiranje u svježem stanju i dobar je za zamrzavanje.
Raste do 120 cm u visinu i do 45 cm u širinu. Sije se od veljače do svibnja, cvate od svibnja do srpnja. Relativno loše podnosi vrućinu pa ga je dobro posijati rano, čim vremenski uvjeti i stanje tla do dopuste.

DreadnoughtDreadnought

Vrlo stara sorta koja se još uvijek smatra jednom od najukusnijih sorti dugih mahuna. Rodna je sorta, mahune sadržavaju 7 do 8 zrna blijedo zelene boje Najbolja sorta za zamrzavanje jer zna pri smrzavanju ne mijenjaju boju.
Raste u visinu do 120 cm, u širinu do 45 cm. Sije se od veljače do travnja, cvate od svibnja do srpnja.

Aquadulce ClaudiaAquadulce Claudia

Aquadulce Claudia općenito je danas najpopularnija sorta boba, ne toliko zbog okusa (koji ne zaostaje mnogo za drugim starim sortama) nego prvenstveno zbog podnošenja niskih temperatura, prezimljavanja na gredici i rane rodnosti. Zahvaljujući tom svojstvu manje je izložen napadu crnih uši koje redovito napadaju bob i pri jačim infestacijama mogu znatno smanjiti prinos. Zrna su svjetlo zelene boje.
Raste do 100 cm u visinu i do 40 cm u širinu. Sije se od listopada do veljače, cvate od travnja do lipnja.

Bob Green WindsorGreen Windsor

Green Windsor (ili Imperial Green Windsor) vrsta je boba kratkih mahuna, s prosječno četiri zrna u mahuni. Zrna su tamnije zeleno obojena, ne gube ili neznatno gube boju pri smrzavanju. Rodi nešto kasnije od ostalih sorti, ali smatra se najukusnijom sortom. Prvenstveno se upotrebljava za pripremu juha ili kao kuhano povrće.
Raste do 100 cm u visinu i do 45 cm u širinu. Sije se od veljače do travnja, cvate od svibnja do srpnja.

Bob SuttonThe Sutton

The Sutton je niska, ali vrlo rodna sorta boba sitnog zrna. Mahune su veličine oko 15 cm s 4-5 sitnijih ali izuzetno ukusnih i nježnih zrna. Pogodna sorta za zamrzavanje. Najveća prednost Suttona je mogućnost uzastopnog sijanja u proljeće kako bismo produljili sezonu berbe mladog zrna. Zbog kompaktnog rasta idealan je za uzgoj u manjim vrtovima ili kontejnerima.
Raste do 30 cm u visinu i do 25 cm u širinu. Ne treba potporanj. Sije se od studenog do srpnja, cvate od svibnja do kolovoza.