Patlidžan

Postoje brojne sorte koje se razlikuju po boji, namjeni, okusu i strukturi. Za razliku od drugih nacionalnih kuhinja gdje se patliđan redovito upotrebljava za pripremu najrazličitijih jela u Hrvatskoj je on uglavnom poznat kao jedna od osnovnih namirnica za pripremu ajvara. Rjeđe se dodaje musakama, poha ili priprema na roštilju. Stoga su i u uzgoju i na tržištu najčešće mogu pronaći samo visokoprinosne ljubičaste sorte. Neopravdano, jer izbor je stvarno velik.

Rosa_bianca_2.jpgRosa bianca

Talijanska starinska sorta omiljena među kuharima jer se općenito smatra jednim od najukusnijih patlidžana. Meso je vrlo svijetlo, gotovo bijelo, kremaste strukture, ali ne raspada se pri pečenju. Osnovna karakteristika zbog koje je ova sorta posebno omiljena je minimalna gorčina koja se ne razvija čak i za vrijeme suše i pri visokim ljetnim temperaturama. Plod je atraktivnog obojenja u ljubičastim i nijansama boje lavande na bijeloj podlozi, okruglog oblika. Iako ova sorta u rastu ne razvija visinu poput hibridnih ljubičastih sorti prinos u dobrim uzgojnim uvjetima i uz odgovarajuću njegu može biti visok.

Listada di GandiaListada de Gandia

Ponekad se navodi i kao 'Listada di Gandia'. Vrlo atraktivna starinska talijanska sorta. Intenzivno ljubičasto obojena, gusto prošarana svijetlim prugama. Patlidžani su općenito izgledom vrlo atraktivne povrtne vrste, ali ova sorta najčešće se navodi kao najatraktivnija među njima. Meso je vrlo nježno, smanjene gorčine, sjemenke se jedva osjete. Osjetljiva je sorta, i iako se može uzgajati u vrtu, najčešće se uzgaja u staklenicima za rane berbe, čime se, djelomično zahvaljujući i atraktivnom izgledu i popularnosti na tržištu, postižu vrlo visoke cijene.