Hrana dostojna bogova

Šćir (amarant) je drevna žitarica koja se uzgaja već 8.000 godina i bio je osnovna hrana drevnih Asteka. Ima bogatu, zanimljivu i burnu povijest: od štovanja do zabrane ...

Šćir je drevna žitarica koja se uzgaja već 8.000 godina i bio je osnovna hrana drevnih Asteka. Ima bogatu, zanimljivu i burnu povijest. Kao najvažniju namirnicu od koje im je ovisio opstanak Asteci su je štovali i koristili pri religioznim obredima, smatrali su da je šćir hrana dostojna bogova. Mnogi su njihovi vjerski obredi uključivali izradu kipića ili slika nekog od božanstava izrađenih od sjemena šćira pomiješanog s medom. Kipići su slavljeni za vrijeme vjerskih obreda, lomljeni u komadiće i dijeljeni za jelo kao posvećenu namirnicu. I lišće šćira imalo je značajno mjesto u vjerskim obredima.

Nakon što su španjolski konkvistadori pokorili starosjedilačke narode, katolička monoteistička crkva smatrala je ovakav način iskazivanja vjere blasfemičnim i katolički su redovnici naredili pogrom svega što ima veze sa s astečkim vjerovanjem. U takvom zatiranju kulture i vjere na prvom se mjestu našao šćir. Naredili su spaljivanje svih polja, a za uzgoj ili konzumaciju ove važne žitarice određena je smrtna kazna. To je dovelo do velike gladi i pomora lokalnog stanovništva. No, kako je šćir u astečkoj kulturi imao važno mjesto, i dalje se uzgajao kriomice na nepristupačnim proplancima visoko u planinama.

Europeizacijom novog kontinenta i uvođenjem novih prehrambenih navika s vremenom mu se je znatno smanjilo značenje. Nastavilo ga je konzumirati lokalno stanovništvo koje ga je skupljalo u prirodi gdje je rastao u divljem obliku kao korov, a u manjem je opsegu uzgajan u usko ograničenim područjima nekoliko meksičkih regija.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća ponovno se je pojavio interes za ovu drevnu žitaricu s početnim uzgojem na eksprimentalnoj površini. Od tada mu popularnost u cijelom svijetu svakodnevno raste. Činjenica da je šćir posljednjih nekoliko stotina godina rastao u divljini u prirodnom obliku omogućila je da sačuva izvorni genetski materijal.

Pročitajte i članke:
šćir kao žitarica
šćir kao povrtna vrsta