Krumpirova zlatica

Krumpirove zlatice mogu učiniti ogromnu štetu na nasadu krumpira, ali i ostalih povrtnica, rajčici, paprici i posebno patliđanu kojeg u kratkom vremenu mogu u potpunosti uništiti. Efikasan način redukcije populacije zlatice je ručno skupljanje i uništavanje odraslih jedinki i ličinki, ali to je moguće samo na manjim površinama, a iziskuje znatnu količinu vremena. Postoji nekoliko prirodnih načina da se interakcijom s drugim biljkama populacija krumpirove zlatice drži pod kontrolom na razini koja neće znatno utjecati na urod.

Zlatica_800x582.jpg
Krumpirova zlatica
FOTO: USDA, Scott Bauer. [Javno dobro]

Zlatica_licinka_800x600.jpg
Ličinke krumpirove zlatice
FOTO: Stephan Czuratis (Jazz-face) (Own work) [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons

Znanstveno ime:
Leptinotarsa decemlineata

Strani nazivi: eng. Colorado potato beetle, Colorado beetle • njem. Kartoffelkäfer

Gospodarsko značenje: krumpirova zlatica najznačajniji je štetnik krumpira. Može nanijeti veliku štetu znatnim smanjenjem prinosa i do 50%, a pri jačim infestacijima i cijela biljka može biti u potpunosti ogoljena. Osim krumpira u znatnoj mjeri napada patliđan, nešto manje rajčicu.

Opis: odrasle jedinke ovalnog su oblika tijela, veličine oko 15 mm. Jajašca su u različitim nijansama žute ili narančastožute boje, eliptična, veličine oko 1,5 mm. Odrasla ženka odlaže jajašca s donje strane lista, obično u nakupinama do 30 komada. Mlade ličinke su tamno narančaste boje veličine 1,5-2 mm, odrasle narastu do oko 10 mm.

Razvoj: nakon prezimljavanja u tlu, u travnju i svibnju počinju se uočavati odrasle jedinke. Hrane se cimom krumpira i odlažu jajašca s donje strane lista (obično u svibnju i početkom lipnja). Razvoj ličinki ovisi o temperaturi. Imaju četiri razvojna stadija, a svi stadiji hrane se lisnom masom. Zlatica ima dvije generacije godišnje, prva generacija znatno je štetnija od druge.

Postoji nekoliko prirodnih načina da se interakcijom s drugim biljkama populacija krumpirove zlatice drži pod kontrolom na onoj razini koja neće znatno utjecati na urod. Neke su manje ili više uspješne od drugih, pojedine su jednostavnije za primjenu... Isprobajte ih više pa ocijenite koja vam je najprihvatljivija ili najefikasnija. Ili, što u pravilu daje najbolje rezultate, kombinirajte ih nekoliko istovremeno.

HREN • Uz krumpir posaditi red hrena, miris hrena odbija krumpirovu zlaticu. U našem eko-uzgoju blizinom hrena vrlo uspješno štitimo nasad krumpira. Posađen je red hrena udaljen pola metra od ruba krumpirišta širokog 3 metra. Gustoća sadnje između pojedinačnih biljaka hrena u redu je 1,5 metra. Patliđan također uspješno štitimo hrenom posađenim unutar reda između patliđana na otprilike svakih 4 metra i do sada nismo primjetili niti jednu zlaticu na patliđanu kojeg inače vrlo rado napadaju.

KAMILICA • Kamilica ispušta tvari koje zlatice ne vole, posađena s krumpirom smanjuje broj zlatica u nasadu.

RABARBARA • Smeđi smrdljivi martin prirodni je neprijatelj ličinki zlatice. U blizini nasada krumpira posadite rabarbaru, martini se vole gnijezditi na cvijetu rabarbare, tako ćete povećati njihovu brojnost u vašem uzgoju. Obratite pažnju na činjenicu da je rabarbara trajnica, na jednom mjestu može ostati i 20 godina. Ako krumpir u plodoredu selite po parceli rabarbaru posadite na mjestu koje će uvijek biti blizu nasada krumpira. Rabarbari se u uzgoju u pravilu odstranjuje cvijet da cvatnja ne iscrpljuje biljku, ali biljku koju ste posaditi za zaštitu krumpira ostavite da cvate.